Jag har redan läst tre böcker i år och även om alla fått lite olika betyg så har det ändå varit böcker som jag själv velat läsa just då. Som humörläsare är det en jätteskön känsla.
-----
Babel: An Arcane History av R. F. Kuang
Den här boken har en dedikerad recension som rubriken länkar till om du vill ha lite djupare inblick i boken och vad jag tyckte om dens olika aspekter. Kortfattat handlar boken om en liten grupp studenter som blivit antagna till den mest prestigefyllda utbildningen på Oxford, nämligen språkutbildningen i Babel. Där ska de lära sig leva i och andas deras olika språk och till slut kunna använda detta till att skapa de magiska silverstänger som genom motparen i olika språk kan underlätta eller skapa olika funktionaliteter för Londons överklass. Den här boken är en dark academia med fantasy-inslag som utspelar sig under 1800-talets England. Jag skulle dock säga att den mer känns som en historisk fiktion än fantasy då fantasy-elementen är väldigt diskreta och mer som ett alternativ eller förlängning av den industriella revolutionen. Boken lyfter även viktiga ämnen som främlingsfientlighet och dilemmat mellan att göra vad som är rätt eller vad som är enkelt.
Jag älskade den här bokens första del. Den akademiska miljön, gemenskapen och dynamiken mellan karaktärerna och de dilemman och frågor som gjorde karaktärerna mänskliga och genuina. Den senare delen av boken tyckte jag var lite... överdriven. Det kändes inte alls som en naturlig karaktärsutveckling hos huvudkaraktärerna och mycket hände som jag inte alls förväntat mig när jag påbörjade boken. Därför tror jag att jag ryggade tillbaka lite och tyckte tyvärr inte om den lika mycket mot slutet. Det var ändå en intensiv läsupplevelse och jag måste säga att den här boken påminde mig om varför jag älskar att läsa.
Betyg: ★★★★
Jonathan Strange and Mr. Norrell av Susanna Clarke
Den här boken lyssnade jag på när jag åkte till och från jobbet. Det var en helt utmärkt pendlar-bok. Den här berättelsen utspelar sig också under historiska England under Napoleon-kriget, men i en fantasy-värld. Efter en lång period där magiker inte visat sig för allmänheten stiger den udda och självupptagna Mr. Norrell fram för att sätta sitt namn på kartan och återuppliva magikers goda rykte. Genom att återuppliva en ung kvinna från de döda och hjälpa militären i kriget mot Napoleon lyckas han sätta magiker tillbaka på kartan. Han tycker dock inte om att dela på rampljuset och sätter sig emot alla andra magiker, tills den unge, charmige och experimentella Jonathan Strange dyker upp och Mr. Norrell går med på att ta honom under sina vingar.
Den här boken var väldigt lättlyssnad, karaktärerna var underhållande och det påminde lite om karaktärerna och berättarstilen från Sherlock Holmes. Det var en perfekt bok att lyssna på till och från jobbet då det låga tempot gjorde att jag lätt kunde zoona ut en kortare stund och ändå inte missa något väsentligt för berättelsen. Det var lätt att hitta tillbaka i handlingen igen. På grund av dess längd tror jag dock att jag tappade intresset någonstans på vägen. Jag tyckte verkligen att det var en underhållande bok, men i skuggan av de andra fantastiska böckerna jag läste kände jag att den inte nådde upp till deras nivå. Men jag rekommenderar den ändå starkt!
Betyg: ★★★
The Hod King av Josiah Bancroft
Det här är den tredje boken i The Books of Babel-serien och av de tre jag läst så var den här klart den bästa. Serien handlar om en man vars nyblivna hustru försvinner under deras bröllopsresa vid Babels torn och hans jakt efter henne upp genom tornet. Den här serien har potential till att bli en ny favoritserie om den fortsätter i den här takten. Jag älskade den första boken i serien. Den andra boken var jag mot slutet lite rädd för att Bancroft skulle gå in på ett spår som jag inte alls ville att han skulle ta. Den här tredje boken stillade min oro helt och jag kan knappt bärga mig för att läsa nästa och sista delen i den här fantastiska serien. Insatserna har höjts något enormt, Bancroft ger ifrån sig samma humoristiska drag som Scott Lynch i The Gentleman Bastards-serien, där jag plötsligt kan utbrista i skratt mitt under en leva eller dö-situation och nästan brista ut i storgråt två rader senare.
Jag älskar också hur Bancroft på ett väldigt diskret sätt belyser samhällskritik genom hela serien, utan att skriva läsaren på näsan. Jag tycker det är så bra av författaren att lita på sina läsare och låta oss tänka och reflektera själva för att få fram till budskapet med boken. Rekommenderar starkt den här serien!
Betyg: ★★★★★
-----
Vad har du läst under januari månad?
0 kommentarer