Eftersom jag är en humörläsare ut i fingerspetsarna är det dock svårt att planera läsningen i förskott för mig. Där försöker jag planera mer vagt eller ganska kort i förväg. Jag kan inte bestämma två månader i förväg vad jag ska läsa och när. Det tar även bort nöjet med läsningen för mig, framför allt för att jag känner att det blir en press att hinna läsa färdigt alla böcker jag planerat.
Vad jag däremot gör är organiserar de böcker jag vill läsa, lägger dem i någon svag prioriteringsordning och framför allt spårar de böcker jag har läst. Allt detta gör jag genom lite olika medel som jag försöker finslipa för att passa just mig.
-----
En av mina främsta medel för att organisera min läsning är genom Goodreads. Det här är en välkänd applikation för att hitta, logga, betygsätta och recensera böcker. Man kan ha olika kategorihyllor att lägga olika böcker i, man kan lägga till ett läsmål med antal böcker man vill läsa under året, så hjälper Goodreads att hålla koll på hur mycket man läser och hur mycket man behöver läsa för att nå målet. Jag tycker det är en väldigt användbar applikation, med många bra funktioner. Det är även en gemenskaps-app så man kan lägga till och se vad vänner läser. Goodreads är det medel jag använder oftast och är speciellt bra när man får ett lästips då det är enkelt att söka upp och lägga till boken i sin att-läsa-lista. Jag har även skapat olika hyllor för böcker jag vill läsa, böcker jag vill köpa eller önska mig, böcker jag inte läste färdigt, med mera.
Notion använder jag till väldigt mycket mer än bara läsning, bland annat planering av inlägg till bloggen. Det är en applikation med väldigt många möjligheter. Man kan skapa olika sidor med olika listor, notiser, bilder, kolumner, tabeller. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Jag har en lässida med två undersidor för böcker att läsa, respektive lästa böcker. Det här är ett mer manuellt sätt att logga böckerna och jag kan tänka igenom lite mer vad jag vill läsa, vilka böcker som har högre prio på läslistan. Här loggar jag även vilka format av böcker jag läser och lite andra saker som jag tycker är intressant som jag inte spårar på Goodreads. Med Notion blir organiseringen lite mer kreativ också då jag skapar fina sidor med bilder och färger, till skillnad från Goodreads som bara är ett snabbt och smidigt sätt att organisera böckerna på.
Läsdagbok
Jag har även en läsdagbok som är den mest kreativa av mina organisationsformer. Den är väldigt simpel, jag har egentligen bara ett översiktsuppslag där jag skriver in alla böcker jag läst under året, samt spårar läsmålet jag har att läsa 20 böcker under året. Annars gör jag ett uppslag per bok jag läser och skriver mina tankar, uppfattningar och upplevelser av boken. Jag försöker även göra det lite estetiskt tilltalande med kaffefläckat papper, klistermärken, washi-tejp och stämplar. Jag är inte speciellt kreativ som person, jag har inte tillräckligt bra tålamod, men lite sådant pyssel kan jag faktiskt tycka är ganska kul och mysigt att hålla på med. Det största syftet med läsdagboken är i alla fall att få ner mina upplevelser av boken på ett rått sätt så jag kan reflektera lite mer över den och på så sätt uppskatta den mer. Det jag skriver i läsdagboken kan även agera underlag för recensionerna här på bloggen.
-----
Hur organiserar du din läsning?
0 kommentarer