För- och nackdelar med ljudböcker

Jag har alltid haft en ganska varierande relation till ljudböcker. Ibland är det i stort sätt det enda formatet jag konsumerar böcker, ibland lyssnar jag inte på ljudböcker på flera månader. Detta beror ju såklart på mitt eget humör och om jag har tid att sitta med fysiska böcker eller inte. Förutom dessa mer personliga och kontextuella faktorer beror det också på hur jag väger de olika för- och nackdelarna med ljudböcker.

---

Exempelvis är ljudböcker ett fantastiskt alternativ när man vill kunna vara produktiv samtidigt som man läser. Jag brukar lyssna på ljudböcker när jag kör, lagar mat, städar eller går promenader. Sådant som skulle försvåras eller till och med vara direkt livsfarligt att genomföra samtidigt som man läser en fysisk bok. Här kan ljudböckerna till och med motivera till att faktiskt göra alla tråkiga måsten. Dessutom kan de göra uppgiften lättare genom att man uppslukas av en spännande berättelse som gör att man nästan glömmer sysslorna man håller på med.

En nackdel här är att ljudböcker, till skillnad från exempelvis musik, inte är något man kan eller vill zona ut ifrån. Ibland när man gör saker som att köra eller laga mat så kommer det perioder när man verkligen måste fokusera på sin uppgift och då blir det att man inte riktigt lyssnar under en period. Detta händer mig ganska ofta och jag har ofta inte heller möjlighet att pausa. Ljudböcker är dessutom inte så enkla att "bläddra tillbaka" och hitta där man var och ofta orkar jag inte heller göra det. Det gör att jag ofta missar bitar av böckerna. I för sig är det ofta ganska oviktiga saker man missar som man klarar sig utan, men det är ändå tråkigt.

En annan fördel är dock även att ljudböcker kan göra långa och sega böcker mycket enklare att ta sig igenom. Jag har många, många exempel på böcker jag aldrig hade läst klart om jag inte haft tillgång till ljudboken. Dessa böcker är ofta väldigt bra i sin helhet och många böcker ger jag fyra eller till och med fem stjärnor, men jag hade inte riktigt vågat mig på dem om jag tvingats läsa dem i ett fysiskt format.  Bridge of Clay av Markus Zusak (★★★★)Watership Down av Richard Adams (★★★★) och En gentleman i Moskva av Amor Towles (★★★★är sådana exempel.

En mer personlig nackdel här är dock att jag har en tendens till att kämpa mig igenom tråkiga eller dåliga böcker (enligt mig) bara för att det är ljudböcker. Då zonar jag ut hela tiden, sätter på dubbel fart i appen och ställer sov-timern på alldeles för lång tid så jag sover genom halva boken, bara för att jag ska "läsa klart" den. Jag försöker verkligen jobba på detta för jag själv anser att det här inte är ett rimligt eller ens värt sätt att läsa böcker på. Jag skulle nog i ärlighetens namn inte ens klassa det som att jag verkligen läst dem böckerna.

Just nu älskar jag att lyssna på ljudböcker då jag kan måla och fixa på tomten samtidigt. Dessutom gör studierna just nu att jag inte riktigt har samma ro eller ork att sitta ner med en fysisk bok efter timmar framför en skärm. Men vi får se hur lång tid det håller i sig den här gången.

Det här blev ett ganska långt inlägg om mina egna tankar och funderingar kring ljudböcker och jag uppskattar verkligen om du läst ända hit! Jag har ganska mycket tankar om böcker utöver recensioner eller tankar om själva berättelserna, så jag hoppas att ni läsare uppskattar även denna typ av inlägg. Berätta gärna om dina egna tankar och funderingar kring böcker!

---

Vad är dina tankar om ljudböcker?

2 kommentarer

  1. För går det också i perioder om jag lyssnar på ljudböcker eller inte. Jag har insett att jag kan hålla mig ganska hårt till en TBR-hög när det gäller fysiska böcker men med ljudböcker måste jag hitta rätt bok som jag verkligen känner för just då. Men hittar jag en som är riktigt bra så kan jag lyssna långa stunder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag håller med om att det måste vara rätt bok vid rätt tillfälle. För mig handlar det mycket om uppläsaren också och hur/om jag fastnar för rösten och inlevelsen.

      Radera