-----
Jag började nöjesläsa ganska sent i mitt liv, när jag var omkring 15-16 år. Innan dess var det mest skolans nödvändiga läsning som mer eller mindre kvävde min egen nyfikenhet på böcker. Att läsa klassiker i 14-års-åldern är ingen direkt hitt. Jag har dock alltid tyckt om känslan av att läsa och bläddra i en bok. Så när jag började bli rekommenderad böcker som var lite mer åldersspecifika öppnades mina ögon för den fantastiska bokvärlden.
Hungerspelen av Suzanne Collins
Den här boken är ingen hemlighet för någon. När jag fick låna den här boken av en klasskompis fastnade jag helt och hållet. Jag kunde inte lägga ner den här boken. Den var så spännande och något helt annat än böcker jag tidigare kommit i kontakt med. Jag läste klart alla böcker i serien och när jag sen hörde att det skulle komma en film blev jag överlycklig att jag hunnit läsa böckerna innan. Det hade varit frunktansvärt om jag hade missat dessa böcker för att jag hunnit se filmerna innan. Det roliga var också att i mitt huvud så liknade Katniss den kompis som jag fått låna boken av och den kompisen råkar även vara väldigt lik Jennifer Lawrence!
Den här boken fick jag av mina föräldrar i julklapp ett år och jag började läsa den samma kväll. När berättarrösten började med att berätta för mig att jag skulle dö var jag fast. Det var en så unik upplevelse att bli tilltalad direkt av berättaren och en så unik röst genom hela boken. Berättelsen skildrar en föräldralös flickas liv under andra världskriget och är berättad ur dödens perspektiv. Den här boken berättades verkligen på ett sätt som slukade mig. Jag var där i staden, vid bokbålen, vid askorna. Efter den här boken läste jag i princip alla böcker av Zusak och han har aldrig gjort mig besviken. En annan bok jag läste under den här perioden och verkligen älskade var Jokern (eng. I Am the Messenger). Det här är två av de tre böcker jag någonsin läst om.
Syskonkärlek av Katarina von Bredow
Den här boken är väldigt kontroversiell och handlar om ett syskonpar som blir förälskade i varandra under sina tidiga tonår. Jag tror att jag skulle ha mer svårt att läsa den här boken idag, men det var verkligen en bok som fastnade hos mig när jag läste den. Jag har läst fler böcker av Bredow och hon skriver ofta om ganska kontroversiella teman, men från tonårstjejernas perspektiv som böckerna handlar om. Hon skriver det verkligen på ett sätt som skildrar deras känslor och tankar och hur deras liv fullkomligen förändras av händelserna och när de börjar inse att något inte riktigt står rätt till, men de kan inte hjälpa det på grund av hur de känner. Det är så verklighetstroget och jag förstår verkligen att personer i liknande situationer kan fastna på grund av allt detta. Speciellt i den åldern. Jag beundrar verkligen författare som kan ta i sådana teman och skriva på ett sätt så läsaren verkligen förstår hur karaktärerna tänker och känner.
-----
De senare tonåren hittade jag ungdomsböckerna med tema kärlek och fantasy. Du vet, twilight-eska böcker. Jag läste twilight under den här perioden också, men den fastnade inte lika mycket för mig som böckerna jag listar här.
Den här serien handlar om en tjej som inte passar in och som träffar en attraktiv kille på en ny skola för ungdomar med ett tufft förflutet. Det visar sig att den här killen och ganska många andra karaktärer hon träffar på den här skolan är änglar. Dessutom verkar huvudpersonen och den här killen ha ett mystiskt band till varandra. Den här serien fängslade mig något enormt när jag läste den. Den är väldigt mycket som twiligt och alla andra sådana böcker som kom ut under den här perioden. Jag tvivlar på att jag skulle tycka att serien var lika bra idag, men mitt tonårsjag var helt förälskad!
Kissed by an Angel av Elisabeth Chandler
Den här boken är också väldigt lik böckerna inom denna era. Men istället för att den handlar om en kille som redan är en fantastisk varelse så är killen faktiskt redan huvudkaraktärens pojkvän i början av serien. Vid en fruktansvärd viltolycka mister den här pojkvännen livet och huvudkaraktären sörjer honom bara för att upptäcka att han nog kanske inte är riktigt borta. Jag fick låna den här boken av min syssling då det var en av hennes favoritböcker och jag är väldigt glad att jag fick det för jag tror inte att jag hade hittat den själv. Det var inte en av de populäraste kärleksfantasy-böckerna, men det var definitivt en av de bästa.
-----
Efter tonåren under den tidiga ungdomsperioden började jag leta in mig på lite olika genrer. Jag började titta mycket på BookTube och fick mängder av roliga rekommendationer. Jag fastnade helt klart mest för fantasy, men de romaner jag plockade upp var också helt fantastiska. Det var här min nuvarande boksmak började utvecklas.
Det här är en av Kings spänningsromaner som inte är skräck. Den handlar om en man som inte verkar så mycket för världen, men som dras in i ett världsomvälvande uppdrag där han ska resa tillbaka till 60-talet och stoppa Kennedy-mordet. King är helt fantastisk på att beskriva miljöer och människor på ett verkligt sett, det känns som man står där och känner alla lukter och smaker. Det här är även en av få tidsrese-böcker där det finns tydliga regler som måste följas och konsekvenserna av att förändra något som påverkar framtiden känns rimliga och följer ett tydligt mönster. Jag behöver detta från mina tidsrese-böcker för att inte bara störa mig på att de inte använder tidsresandet för att kunna göra precis vad de vill. King satte verkligen den höga, höga standarden jag har idag.
Letters to the Lost av Brigid Kemmerer
Det här är en ungdomsroman som handlar om två ungdomar som på ett eller annat sätt förlorat någon närstående. Den ena av dem har förlorat sin mamma och besöker ofta mammans grav för att lämna brev. Den andra jobbar på denna kyrkogård och läser en dag ett av breven och bestämmer sig för att svara med ett brev. Detta påbörjar en fantastisk dynamik och karaktärsutveckling hos de båda ungdomarna som inte vet vem den andra är utan de kommunicerar bara genom dessa brev eller andra anonyma medel. Berättelsen visar verkligen behovet av att ha någon att prata med som kan förstå, men också ge lite perspektiv på det man går igenom. Kemmerer är även väldigt bra på att alla karaktärer ska ha motiv för vad de gör. Det finns inte bara en elak styvpappa, utan han är hård och sträng av en anledning. Detta kan inte alltid rättfärdiga det som gjorts, men det finns alltid en tanke vilket gör karaktärerna verkliga och dynamiska.
The Final Empire av Brandon Sanderson
Hela mistborn-serien är ett mästerverk och anledningen till att jag nu älskar high och epic fantasy. Sanderson är expert på att skapa intressanta karaktärer, en unik värld och en fantastisk berättelse. Den här serien handlar om en ung föräldralös tjej som kommer i kontakt med ett gäng laglösa i en dystopisk värld där aska täcker hela städerna. Med hjälp av de krafter som de olika gängmedlemmarna får av olika metaller ska de störta emperiet. Den här boken har både action och karaktärsutveckling och är en väldigt bra bok att börja med om man vill komma in i high och epic fantasy. Sanderson skriver på ett väldigt tillgängligt sätt. Dessutom vet man aldrig riktigt vad som kommer hända!
The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch
Det är ingen nyhet att jag ÄLSKAR den här boken och hela The Gentlemen Bastards serien. Jag läste nyligen om den här boken och jag håller fast vid att det är en av mina favoriböcker genom tiderna. Jag har skrivit en recension om den här boken så jag ska fatta mig kort här. Är du nyfiken på eller tycker om fantasy, LÄS DEN!
-----
Som jag sa var det under ungdomen som jag började utveckla de lässmak jag har idag. Skillnaden är dock att jag numera uppskattar karaktärsutveckling och dynamiken mellan karaktärerna i en bok mer än själva händelseförloppet. Det behöver inte längre hända så mycket eller vara en sammanhängande berättelse för att jag ska tycka att boken är bra. Så länge karaktärerna är verkliga, dynamiska och genomgår någon typ av utveckling under berättelsens gång.
The Way of Kings av Brandon Sanderson
Den här boken, och resterande i Stormlight-serien, har fantastiska karaktärer och karaktärsdynamik. Det är nog det jag älskar mest med böckerna. De har även en otroligt väletablerad värld och en intressant story, men karaktärerna var helt klart det jag fastnade för i den här boken. Man får följa flera olika karaktärer och deras roller under ett krig och det är helt fantastiskt att se allas utveckling och dynamik. Sanderson är fantastisk på att få långa, lååånga böcker att kännas alldeles för korta.
Bridge of Clay av Markus Zusak
Som jag tidigare sa har Markus Zusak aldrig gjort mig besviken. Den här boken är så berörande och jag grät på flera ställen. Boken handlar om ett gäng bröder som efter sin mammas bortgång även blev övergivna av sin pappa. Han dyker upp ibland, men pojkarna kan aldrig räkna med honom. En dag kommer pappan och ber pojkarna hjälpa honom att bygga en bro, men alla pojkar tvärvägra, utom Clay. Boken skildrar pojkarnas liv både innan och efter mammans bortgång och hur deras liv och roller i familjen förändras när de måste börja ta hand om sig själva. Jag älskar hur bröderna på sina egna sätt älskar och stöttar varandra. Slutet var även något helt fantastiskt!
The Starless Sea av Erin Morgenstern
Den här boken är så unik och svår att förklara vad den egentligen handlar om. Men i stora drag handlar den om en ung man som hittar en dörr som är ritad på en betongvägg som leder till någon typ av hotell där magiska saker sker. Den ger en viss känsla när man läser som är helt magisk. Boken var helt unik och jag älskade den för det. Jag har skrivit en recension även för den här boken, så där kan ni läsa mer om mina tankar och upplevelser med boken. Den har helt klart stannat kvar hos mig.
-----
Hur ser din läsresa ut och vilka böcker har stannat kvar hos dig?
0 kommentarer